Skip to content

Jong geleerd is oud gedaan

We staan er vaak onvoldoende bij stil dat dit ook voor ons gedrag én gevoel geldt. Wat we hierover in onze jeugd leren kan ons op latere leeftijd opbreken.

Want wat als je in je jeugd te maken hebt gehad met pestgedrag? Wat als je te maken hebt gehad met misbruik? Wat als je te maken hebt gehad met mishandeling? Wat als je hebt moeten vechten voor de aandacht van je ouders?

Stuk voor stuk situaties waarin we ons aanpassen. We hebben daarin niet veel andere keuzes want als kind heb je niet de mogelijkheden van een volwassene om uit een situatie te stappen. Je bent immers nog volledig afhankelijk van je omgeving. Je maakt er dus het beste van. Daarmee wordt het aangepaste gedrag het normale gedrag van iemand. Oók als dat al lang niet meer nodig is.

De onzekerheid van het gepeste kind kan daarmee nog jaren aanhouden en doorwerken in andere relaties. Het mijden van bepaalde situaties die je herinneren aan misbruik of mishandeling levert stress en verbaasde blikken op. Keihard werken voor de beste prestaties zodat de ouder je hopelijk wel opmerkt kan doorwerken in je huidige baan: alleen het allerbeste is goed genoeg en met minder doen we het niet.

Op de lange termijn is dit geen gezonde situatie en ligt ziekte op de loer. Bewustwording is een eerste belangrijke stap. Pas daarna ontstaat de mogelijkheid om het anders te gaan doen.

Gerelateerde berichten